De huidige naam, “Het Wapen van Bloemendaal”, siert sinds de negentiende eeuw de gevel, nadat het pand rond 1875 door brand volledig werd verwoest. In eerste instantie als restaurant en later als café.

 

De mooie muurschilderingen die de binnenkant van het pand sieren, werden pas in 1988 ontdekt en kwamen achter zeven lagen behang vandaan. Mevrouw Van der Schuit, de toenmalige eigenaresse, heeft ze laten restaureren, zodat ze nu nog steeds zijn te bewonderen. Overigens betreffen dit zowel ‘echte’ schilderijen als reclame-uitingen.

 

De reclames zijn advertenties van enkele oude Haarlemse bedrijven, zoals A. Keur, groothandel in zand- en bouwmaterialen en distillateur H. van der Meer. Volgens conservator Biesboer van het Frans Halsmuseum, zijn de reclames rond 1920 op de muren aangebracht.

 

poortDe ‘echte’ schilderijen zijn gemaakt rond 1900 en laten Haarlems trots zien, zoals de Amsterdamse Poort, de Brouwersvaart en korenmolen De Adriaen. (deze kan misschien worden weggelaten, omdat in vorige zin ‘zoals’ staat, wat impliceert dat er nog meer is: Verder zijn afbeeldingen van de zee, drie molens op een rij en de Brouwersvaart.) Alle muurschilderingen zijn vakkundig gerestaureerd door Jan van Leeuwen sr.

 

 

Bij binnenkomst van “Het Wapen van Bloemendaal” zijn links ook nog muurschilderingen aangebracht, die helaas niet zichtbaar zijn. Eén tafereel betreft waarschijnlijk melkfabriek “De Sierkan”, die aan de overkant op de hoek van de Zijlsingel met de Zijlweg stond. Om technische redenen konden deze helaas niet worden gerestaureerd.

 

Vanaf 2008 zijn de uitbaters van “Het Wapen van Bloemendaal” Michel Castenmiller en Bianca van Schagen.

 

Bron: Gemeentearchief Haarlem en Ineke van der Schuit.